Ugrás a főmenühöz Ugrás a tartalomra

Miről ismerszik meg egy akadálymentes weboldal?

Sokak számára egy oldal akadálymentességének egyetlen ismertetőjele a sárga körben három fekete pontos szimbólum, melyre kattintva sárga-fekete kontrasztos megjelenítést kap az oldal. Sajnos ez a vélekedés nagyon távol áll a valóságtól. Egyrészt a kontrasztos megjelenítés önmagában legfeljebb a gyengénlátó felhasználók munkáját segítheti, és őket is csak akkor, ha nem egy általános információt tartalmazó, az alapvető funkcionalitásokat nélkülöző oldalt takar, ahogyan az gyakran tapasztaljuk, hanem valóban letükrözi az eredeti oldal minden tartalmát és funkcióját. Másrészről viszont a kontrasztos megjelenítés egy oldal akadálymentességének csupán egy aprócska szeletét jelenti, melynek előnyei a jelenlegi operációsrendszerbe épített kisegítő lehetőségek és fejlett informatikai segédeszközök használata mellett meglehetősen korlátozottak.

Az akadálymentesség lényege mindaz, ami a felhasználó elől rejtve marad. Az akadálymentesség a weboldal és a funkcionalitások tartalmi-szerkezeti felépítésében, kódjában, valamint designjában rejtőzik, azaz az oldal tervezése és fejlesztése során születik meg.

Ennek alapján egy weboldal és funkcionalitásai szükségszerűen akadálymentessé válnak, ha azok

Szabványosak

A webes szabványok alkalmazása nem csupán az akadálymentesség szempontjából alapvető fontosságú, hanem minden átgondolt fejlesztés alapja kell, hogy legyen. A folyamatos tartalombővítés és használt alkalmazások problémamentes beépítése egy weboldalba csak akkor valósítható meg, ha rendszerünk mindig az elvártnak megfelelően viselkedik, azaz nem kell minden alkalommal újraírnunk a fél weboldalt, ha valamit módosítani kívánunk. A szabványosítás tehát minden esetben a szolgáltató jól felfogott érdeke, aminek hatalmas előnye, hogy ez egyben az akadálymentesítés egyik központi pillére is. Nem véletlenül tartják úgy (természetesen némi leegyszerűsítéssel), hogy az akadálymentesség egyenlő a szabványossággal.   

Reszponzívak és platformfüggetlenek

A reszponzivitás azt jelenti, hogy az oldal minden eszközön közel ugyanazt a képet és struktúrát mutatja oly módon, hogy a funkcionalitások teljes köre használható marad. A platformfüggetlenség ugyanezt takarja rendszerszinten, azaz a használhatóság és a design csorbulása nélkül teszi lehetővé a felhasználó számára, hogy bármely operációs rendszer alatt, bármely böngészővel és bármely segédeszközzel vegye igénybe az oldal szolgáltatásait.

Logikus és intuitív felhasználói felületet kínálnak

A segédeszközökkel történő navigáció alapvető feltétele, hogy egy oldal felépítése következetes és kiszámítható legyen, tehát minden tartalom ott kapjon helyet, és minden funkció úgy működjön, ahol és ahogyan a felhasználók legszélesebb köre elvárja. Emellett arra is törekedni kell, hogy az elsődleges tartalom mindig előkelőbb helyen szerepeljen, mint a kiegészítő vagy járulékos funkciók, widgetek (pl. közösségi oldalak beépülő moduljai).

Fenntartható technológiai és design alapokon nyugszanak

Egy akadálymentes weboldalt érdemes tartós technológiák igénybevételével megtervezni. A divatirányzatok, efemer IT-technológiák nem szolgálják a robusztus rendszerek megvalósulását, márpedig ahhoz, hogy rendszerünk stabil és rugalmas maradjon, és a gyorsan fejlődő számítástechnikai környezetben is megőrizze kompatibilitását az újabb és újabb rendszerekkel és segédeszközökkel, az elterjedt, széles körben fejlesztett és „bevált” rendszereket és design-elemeket kell alkalmaznunk.    

Oldal tetejére