Ugrás a főmenühöz Ugrás a tartalomra

Projektcélok

Egy 36 éves fiatalember, miután létrehozta a földkerekség első weboldalát, ezt mondta: „Az internet ereje abban áll, hogy mindenki használni tudja”. Az illető neve Tim Berners-Lee, és az általa negyed évszázada készített honlap még mindig fent van az interneten: http://info.cern.ch.

Azóta sok minden történt. Előkerültek a profitra éhes vállalkozók, és olyan módszereket fejlesztettek ki, amelyek miatt a honlapok többsége csak egy szűk réteg számára használható.

Nézzük, kik maradnak ki a világháló áldásaiból: az idősek, a diszlexiások, a diszgráfiások, a diszkalkuliások, a demensek, a hallássérültek, az epilepsziások, az értelmi fogyatékosok, a színtévesztők, a színvakok, a csökkent látásúak, az alig látók, a vakok, a mozgásukban korlátozottak nagy csoportja, a régebbi mobiltelefont vagy számítógépet használók, valamint a modemes vagy kisebb sávszélességű interneteléréssel rendelkezők.

Ha szám szerint összeadjuk az érintett csoportokat, akkor kiderül: az emberek harmada nem tudja megfelelően használni a weboldalakat!

Ezek az adatok alátámaszthatók a statisztikákból: Ausztráliában például, ahol törvényi előírás a szabályos internetes tartalom előállítása, az emberek 85 százaléka internethasználó, és ez az arány a népesség elöregedése ellenére folyamatosan nő. Magyarországon a lakosságnak csak a 72 százaléka internethasználó. Az alacsony arány annak tudható be, hogy a magyar weboldalak többségét nem megfelelően készítik el az amatőr és „profi” webszerkesztők.

A jó hír az, hogy még mindig létrehozható olyan weboldal, amely mindenki ‒ vagy legalábbis a döntő többség ‒ számára használható. Ez az akadálymentes weboldal. Az elnevezés azonban több nehézséget okoz:

Egyrészt, Magyarországon az akadálymentesség szóról mindenkinek a kerekesszékkel közlekedők, esetleg a látássérültek jutnak eszébe. Az akadálymentes weboldal azonban nemcsak számukra adja meg az internetezés lehetőségét, hanem a náluk sokkal népesebb, de a legegészségesebbektől eltérő képességekkel rendelkező emberek számára is.

Másrészt, elterjedt hazánkban a „sárga körben három fekete pöttyel jelzett akadálymentes változatnak” (néha vakbarát változatnak vagy gyengénlátó változatnak) nevezett módszer, amelynek semmi, de semmi köze nincs az akadálymentességhez! Elterjedése azonban olyan károkat okozott, amelyeknek helyreállítását csak nemrég kezdtük meg.

Az akadálymentes weboldal alatt tehát egy átlagosnál akár 30-40 százalékban szélesebb körben használható weboldalt értünk. Mellékesen, ezek az oldalak a nem érintettek számára is könnyebben és jobban kezelhetők, minden eszközön működnek, és kisebb a karbantartási igényük. Ráadásul egy cseppet sem kerülnek többe!

Az akadálymentes weboldal kritériumai nem szubjektívek. Ezeket közel két évtizedes kutatómunka eredményeképp összegyűjtötték, valamint több országban és kontinensen szabvánnyá minősítették. Ezt hívják Web-akadálymentesítési irányelveknek (WCAG 2.0), Európában pedig ISO/IEC:40500 szabványnak.

Magyarországon több százezezer ember szenved az általuk nem, vagy csak nagy nehézségek árán kezelhető honlapok miatt. A köszönjük.hu azért jött létre, hogy szorgalmazza és elismerje azokat a weboldalakat, amelyek akadálymentesek.

A felhasználó szemével

Bár a köszönjük.hu elsősorban és mindenekelőtt a vállalkozói és szolgáltatói szféra akadálymentesítéssel kapcsolatos tudatosságának emelését  tűzte ki célul, ez nem jelenti azt, hogy megfeledkeztünk az akadálymentes honlapok legfőbb haszonélvezőiről, a fogyatékkal élők vagy más módon akadályoztatott csoportokról, akik szándékaink szerint a honlapon megvalósított értékelési rendszer működtetői lesznek.

A befogadó szemléletű foglalkoztatásban és a webes akadálymentesítésben jeleskedő szervezetek rangsorát kirajzoló szavazás kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy eddig példátlan módon a nehézségekkel küzdő felhasználók maguk mondhassanak véleményt azokról a honlapokról, melyeknek a szolgáltatásait igénybe kívánják venni. Számukra egyedülálló lehetőséget jelent, hogy részletes szavazó űrlapunk segítségével véleményezhetik a kiválasztott oldalak akadálymentességi szintjét, emellett pedig szöveges értékeléssel is kiegészíthetik gyorsválasztós feleleteiket.

Az akadályoztatott internethasználók bevonása szemléletformáló munkánkba ugyanakkor nem áll meg itt. Arra is felületet kínálunk, hogy az érintettek részt vegyenek adatbázisunk fejlesztésében egy kívánságlista építése révén, amelyben mindazon honlapok helyet kaphatnak, melyek egyelőre semmilyen szempontból nem akadálymentesek, ám olyan szolgáltatásokat kínálnak, melyek jelentősen megkönnyítenék hétköznapjaikat. Annak, aki szívesen részt venne értékelési munkánkban, nem kell mást tennie, mint regisztrálnia oldalunkon, és máris elmondhatja véleményét az portálon szereplő oldalakról, illetve bármikor ajánlhat újabb szolgáltatókat.

Végül, de nem utolsósorban, felhasználóink számára készült egy részletes Tudástár, amely folyamatosan bővülő formában igyekszik tájékoztatni őket mindazokról a kisegítő lehetőségekről, szoftverekről, segédeszközökről, illetve azok beszerzési helyéről, amelyek a korábbinál nagyobb fokú önállóságukat szolgálhatják.

Reméljük, téged is hamarosan szavazóink körében üdvözölhetünk!

Oldal tetejére